servicii GDPR

Securitate cibernetică și inteligență artificială: de ce împreună?

Subiectele de securitate cibernetică ocupă tot mai mult spațiu în știrile zilnice. Acest lucru se întâmplă mai ales în ultimul an, de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE 679/2016 (GDPR) privind protecția datelor cu caracter personal. Un articol recent scris de Rodney Caudle, disponibil aici în engleză, oferă câteva răspunsuri și soluții pentru provocările zilelor noastre. Autorul este director de securitate a informației al NIC Inc., furnizor de soluții digitale de securitate cibernetică.

Evoluția tehnologică și inteligența artificială înregistrează progrese uriașe cu o viteză uluitoare. Volumul de date și numărul de dispozitive conectate la Internet sau la alte rețele complexe de telecomunicații tind să sufoce resursele existente. Vulnerabile par să fie îndeosebi resursele umane, supuse unor presiuni tot mai mari pentru a face față atacurilor cibernetice.

Pe scurt, iată câteva motive pentru care inteligența artificială și securitatea cibernetică vor merge împreună, tot mai strâns, în tot mai multe activități:

  • Inteligența artificială analizează volume vaste de informații și evenimente din surse multiple;
  • Identifică variații față de tiparele tipice traficului rețelei;
  • Grupează evenimente de securitate similare și generează pentru ofițerii de securitate cibernetică alerte realiste despre potențiale amenințări;
  • Supraveghează punctele de intrare în rețea pentru dispozitivele IoT.

Articolul este bogat în informații utile despre capabilitățile și avantajele inteligenței artificiale și militează pentru integrarea eficientă a acestora în politicile de securitate cibernetică. O lectură a acestuia poate fi foarte utilă pentru găsirea unor soluții profesioniste.