Datele personale vizate de un atac cibernetic pot fi afectate de riscuri datorate unor vulnerabilități ale aplicațiilor mobile și ale sistemelor în care se prelucrează aceste date.
Astfel, așa cum reiese din articolul publicat recent de Danny Palmer aici, studiile arată că trei sferturi dintre aplicațiile pentru dispozitivele mobile, atât Android, cât și Apple iOS, prezintă vulnerabilități majore, expunând datele personale la riscuri și la atacuri cibernetice.
Furtul informațiilor sensibile poate fi facilitat și de erori de transmisiune a datelor, de erori de comunicare între procesele informatice. Astfel de situații apar în cazul aplicațiilor de social media. Acestea au funcționalități comune cu alte aplicații de pe aceleași dispozitive. Astfel, facilitează rapiditatea accesului prin browser la servicii multiple (inclusiv logări multiple).
Până la 89% dintre vulnerabilitățile identificate pot fi exploatate prin malware. Un hacker poate accesa fără permisiune datele personale aflate pe dispozitivele mobile: parole, bani, mesaje private, fotografii, fișiere cu informații confidențiale, etc.
Există soluții și măsuri de precauție, pentru a preveni astfel de riscuri. Specialiștii recomandă evitarea deschiderii unor mesaje din surse necunoscute sau utilizarea unor aplicații obscure. De asemenea, puteți verifica înainte de instalare permisiunile solicitate de o aplicație și opiniile utilizatorilor acesteia. Reduceți utilizarea conexiunilor Wi-Fi sau faceți-o printr-o interfață VPN. Instalați imediat actualizările sistemului de operare utilizat.
Experții noștri vă pot ajuta pentru identificarea și reducerea riscurilor pentru datele personale pe care le prelucrați. Pentru o prevenire eficientă, este important să beneficiați de informații de actualitate, din surse demne de încredere.