Cele mai cunoscute exemple de breșe de securitate au făcut înconjurul lumii cu viteza luminii. Facebook a expus atacurilor peste 540 de milioane de înregistrări. Uber a constatat ca datele personale a peste 57 de milioane de utilizatori au fost accesate fără permisiune – nume, adrese de email și numere de telefon.
WhatsApp, PayPal, Twitter, TeamViewer și alte aplicații au fost atacate. NASA, IBM, Google, Microsoft, Dell, Cisco, Yahoo și mulți alți giganți au recunoscut vulnerabilități pe care hackerii le-au exploatat pentru a obține acces la date confidențiale.
Companii strategice din domeniile energiei și telecomunicațiilor au fost, de asemenea, victime ale unor astfel de breșe exploatate de musafiri nepoftiți. Atacurile cibernetice au fost folosite inclusiv ca arme în dispute politice interstatale. Două orașe din Florida au plătit răscumpărări de peste 1 milion de dolari hackerilor, în urma unor atacuri ransomware, scrie BBC aici.
În România, Primaria sectorului 1 din București a fost blocată de un atac ransomware. Au fost atacate și blocate paginile de Internet ale Ministerului Educației, Curții Constituționale și ale unor spitale, afectând grave bazele de date și funcționarea normală a instituțiilor.
Aproape o treime (32,3%) dintre utilizatorii de Internet nu știu cum își pot proteja viața personală în mediul online
Peste 10,5 miliarde de atacuri informatice au fost înregistrate în 2018 la nivel mondial, ne spune Agerpres. Securitatea cibernetică este o treabă serioasă. Numai în luna mai au fost compromise peste 1,39 miliarde de date personale prin atacuri cibernetice, conform listei de aici. Protecția datelor începe cu informarea, în scopul prevenirii. Ce soluții există?
În primul rând, este necesară urmarea pașilor din ghidurile specializate, publicate de experți. Surse sigure pot fi CERT sau SRI, asociații ale profesioniștilor în securitate cibernetică și alți furnizori de soluții.
Apoi, este important aportul specialiștilor dedicați pentru fiecare componentă de securitate a informațiilor. Soluțiile pot fi complexe, incluzând programe software, dispozitive hardware și cunoștințe tehnice temeinice, abilități specifice auditorilor IT, managerilor de risc, administratorilor de sisteme și experiență profesională.
Deseori, abordarea acestor breșe de securitate este interdisciplinară, cu echipe formate din experți cu specializări complementare. Prevenirea este mult mai eficientă și mai puțin costisitoare decât astfel de breșe de securitate și atacuri cibernetice!
Vă putem sprijini pentru a evalua situația actuală și pentru a face recomandările potrivite domeniului dumneavoastră de activitate. Contactați-ne pentru susținere eficientă!