soluții GDPR

De ce să ne protejăm datele?

Ne protejăm datele personale pentru că au valoare.

Atacurile cibernetice s-au înmulțit, pentru că unii vor să profite de această valoare a datelor. Pentru că datele personale nu le aparțin, le fură. Apoi, le folosesc fraudulos, pentru a fura în continuare.

Cum fură de la noi?

Înșeală. Pretind că ar fi prieteni sau persoane de încredere, de la bănci, de la poliție, de la primărie, de la firme de curierat și așa mai departe. Pretind că oferă locuri de muncă sau că intermediază relații cu autoritățile.

Exploatează vulnerabilități și naivități. Mint. Falsifică documente, înregistrări audio, video.

Interceptează mesaje transmise prin email, SMS, aplicații mobile. Blochează dispozitive electronice, instalează pe ele aplicații care generează venituri pentru infractorii capabili să le controleze de la distanță.

Afișează publicitate frauduloasă, generează trafic online și mobil, pentru care victimele lor plătesc costurile. Solicită despăgubiri din asigurări pe seama altora. Promovează escrocherii deghizate în investiții.

Cumpără produse și servicii pe conturile altora. Primesc credite folosind identitățile altora. Semnează contracte în numele victimelor neștiutoare.

Suspendă activitățile sistemelor informatice unde pătrund ilegal și apoi cer răscumpărare pentru a le debloca. Combină multe alte idei și programe malițioase în activități criminale.

Cum ne putem proteja?

Folosind măsuri de precauție simple. Verificând informațiile. Controlând accesul prin autentificare în mai mulți pași. Generând rezerve pentru a ne ajuta să restabilim starea normală și pentru a recupera datele sau pentru a le înlocui eficient pe cele compromise definitiv.

Doar în 2024, pierderile înregistrate ca urmare a fraudelor au crescut cu 25%. Mai mult de o treime dintre noi au fost afectați de cel puțin o fraudă, soldată cu pierderi financiare.